De aanbevolen hoeveelheid 5-HTP varieert aan de hand van waar het voor genomen wordt. Doordat het gebruikt wordt voor een breed scala aan toepassingen hangt de dosering af van wat je nodig hebt. De dosering is ook afhankelijk van je gezondheid, leeftijd, gewicht en andere factoren. Daarom wordt het aanbevolen om uit te gaan van de instructies en doseringen die vermeld wordt op het etiket. Er zijn geen medische aanbevolen doseringen voor het gebruik van 5-HTP, maar een normale dosis 5-HTP ligt meestal op 300 tot 500 mg per dag. Meer dan 500 mg wordt niet aangeraden.

Lees altijd de instructies op het etiket voor het gebruik van een supplement. Hoeveel per dag ingenomen mag worden staat op het etiket vermeld. Het is verstandig om de aanbevolen dosering niet te overschrijden.

Hoeveel 5-HTP nemen?

De dosering kan ineens ingenomen worden of verdeeld over de dag. Als je te maken krijgt met bijwerkingen zoals misselijkheid dan kan de dosis beter over de dag verdeeld worden. Het is verstandig om met een lage dosering te beginnen. Een lage dosering van 3x 50 mg per dag is voor een beginner voldoende om de effecten te beoordelen. Dit kan gaandeweg verhoogd worden om de optimale dosis te vinden waarbij bijwerkingen tot een minimum beperkt worden. Als deze dosering afwijkt van de dosering op het etiket dan heeft de dosering op het label de voorkeur.

Inname

5-HTP wordt niet beïnvloed door de aanwezigheid van andere aminozuren waardoor het tegelijk met een maaltijd ingenomen kan worden zonder effectiviteit te verliezen. Het wordt goed geabsorbeerd na een orale inname waarbij ongeveer 70 procent in de bloedbaan terechtkomt. Met een normale dosering van circa 300 mg per dag zijn er in onderzoeken geen significante negatieve effecten voor de gezondheid gemeld.